Programma

De Parade van het Paard is dit jaar opgebouwd rond 6 thema’s die de verschillende aspecten van het paard en de stad Waregem belichten.DEEL 1: Parade van het Paard Welkom

Waregem is in 2017 de Europese Stad van het Paard, en dat willen we vieren. We openen met het welkomstthema om de toeschouwer zich verbonden te laten voelen met het thema van het paard. We verwijzen hier naar het feit dat elke toeschouwer wel op één of andere manier affiniteit heeft met het paard. Door verschillende verenigingen en de Waregemnaren zelf in te zetten in dit deel van de parade, willen we tonen dat het paard een prominente rol vervult in de stad Waregem.

DEEL 2: Het Paard in de Strijd

In dit tweede deel van de parade wordt de rol van het paard in de strijd aanschouwelijk gemaakt. Het paard is eeuwenlang de partner van de mens geweest in het strijdgewoel: zowel als transport- en verkenningsmiddel, maar ook in de aanval. In dit deel nemen we de toeschouwer mee op een reis doorheen het verleden. De reis brengt ons tot het oude Rome, de middeleeuwse kastelen, het paleis van Louis XIV, de Napoleontische oorlogen, en ten slotte het Wilde Westen.

DEEL 3: De Grote Oorlog ’14-‘18

De Parade van het Paard valt midden in de herdenkingen van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Het is dus vanzelfsprekend dat we in het derde deel hommage brengen aan deze verschrikkelijke oorlog die miljoenen het leven kostte. Naast de mensen die omgekomen zijn in deze oorlog is het ook belangrijk op te merken dat vele paarden hier gesneuveld zijn. De Eerste wereldoorlog was namelijk de eerste oorlog in de geschiedenis waar cavalerie nutteloos bleek te zijn. De rol van het paard werd tijdens deze oorlog dan ook verschoven van strijdwapen naar lastdier.

DEEL 4: Waregem Koerse

Het volgende deel in onze parade staat volledig in het teken van hét hippisch evenement van België: Waregem Koerse. Het is ten slotte door Waregem Koerse dat de stad zijn plek heeft verdiend binnen het Euro Equusnetwerk en als Europese Stad van het Paard. Naast de (paarden)sportactiviteiten, is er nog iets heel bijzonder aan Waregem Koerse: de Hat Trophy. In deze wedstrijd dingen dames mee naar de felbegeerde trofee voor mooiste hoed. Deze wedstrijd is tot in het buitenland bekend en verdient dus zeker ook een plaats in deze parade.

DEEL 5: Waregem, Europese Stad van het Paard

Dit jaar is Waregem de Europese stad van het Paard. In dit vijfde deel eren we de stad met een prachtige praalwagen die volledig met bloemen bekleed is. Niet alleen is Waregem een aantrekkelijke stad, ze mag nu eindelijk de eer opstrijken die ze verdient met haar Waregem Koerse.

DEEL 6: Euro Equusnetwerk

In het laatste deel van de parade zetten we niet alleen Waregem nog eens in de verf. We betrekken ook de andere vier Europese steden die de eer hebben zich lid te mogen noemen van het Euro Equusnetwerk. Tot deze selecte club behoren: Waregem, Jerez de la Frontera (Spanje), Golegã (Portugal), Pardubice (Tsjechië), en Wroclaw (Polen). In dit deel van de parade benadrukken we vooral de samenhorigheid van deze steden, de internationaliteit van het Euro Equusnetwerk, de samenwerking en het paard.

Samenwerking met Waregemse verenigingen

Om van de Parade van het Paard 2017 een succes te maken, doen wij een beroep op verenigingen in het Waregemse. Deze groepen mensen zetten zich in om ‘het paard’ de eer te verschaffen dat het verdient! Een welgemeende dankjewel aan al deze verenigingen die de Parade van het Paard 17 mogelijk maken! Willy Naessens, Toneelbond Nut en Vermaak Waregem, Dansschool Beyaert, Tuinhier, Landelijke Gilde, Bloso, Gaverbeek, …

De internationale Parade van het Paard

Een dag vol paarden en plezier!

0

e Editie

00

Paarden

00

Medewerkers